Снимка: архив, БГНЕС

Анкета, поръчана от вестник "Таймс", показва, че повече от една четвърт от американците смятат, че гражданска война може да избухне след тазгодишните президентски избори.

Опасенията за избухване на насилие се споделят от 27 процента от пълнолетните американци с всякакви политически убеждения. 20 процента от анкетираните са казали, че познават някой, който може да грабне оръжието, ако смята, че републиканският кандидат Доналд Тръмп е бил измамен при гласуването след по-малко от две седмици. 5 на сто смятат същото, в случай че преценят, че Камала Харис е измамена, предаде кореспондент на БНР.

Проучването на YouGov установи, че 84 процента от гласоподавателите в САЩ казват, че Америка е по-разделена, отколкото преди 10 години, като само 5 процента смятат обратното.

Дискусията за потенциален конфликт, причинен от дълбоко поляризираното състояние на политиката на САЩ, се зароди след поведението на поддръжниците на Тръмп на 6 януари 2021 година, когато стотици нахлуха в Капитолия, за да забавят официалното ратифициране на изборната победа на Джо Байдън.

Вестник "Таймс" цитира Барбара Уолтър, виден историк експерт по Американската гражданска война от 1861-1865 година, че "американците са много по-близо до гражданска война, отколкото мнозина биха повярвали" и това се дължи на "политическия екстремизъм, културния трибализъм, конспиративните теории, разпространението на оръжия, войнстващи групировки и ерозията на вярата в правителството и демокрацията".

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase